Samtal som främjar välmåendet

Hur kan vi hålla hoppet och tilliten vid liv? Vad kan öka vår motståndskraft när livet prövar oss? Vad kan öka vår livskvalité och vad ger livet mening? 

Existentiell hälsa har uppmärksammats inom forskningen de senaste femton åren i Sverige. Det handlar om inre hälsa som livsmening, förundran, hopp inför framtiden, känslan av helhet och en personlig tro. Man har upptäckt att den existentiella hälsan går att mäta och att den i allra högsta grad påverkar den fysiska, psykiska och sociala hälsan.

Forskaren och prästen Cecilia Melder menar att vi bör prata mycket mera om existensiella frågor med varandra. Om vi ger tid till reflektioner kring ämnen som berör livets mening, vad som gör att vi känner framtidshopp, hur vi kan skapa inre frid och vad som får oss att känna förundran blir det som en träning för själen. Likaväl som att gå på gymmet eller ta en löprunda, bör vi lägga ner tid på vår inre hälsa.

Detta tog Cecilia Melder fasta på i sitt arbete och började utveckla metoder för hur vi kan göra. Hon menar att detta inte bara ska vara förunnat dem som har en religiös tro, utan alla bör göra det för att må bra. Känslan av att vara en del av något större kan handla om att vara engagerad politiskt, för miljön, vara med i scouterna eller vad vi nu finner är viktigt. 

Att se människan som helhet är nyckeln till läkedom och hälsa för kropp, själ och ande enligt Cecilias forskning och erfarenhet. Hon menar att livsfrågorna per automatik dyker upp när kropp och själ mår dåligt och att de måste ges utrymme. Frågorna vi ställer oss kan i sig vara vägen för ett tillfrisknande eller åtminstone vägen till en större självupplevd hälsa.

WHO:s åtta grundstenar för existentiell hälsa

1. andlig kontakt: kontakt med något större som hjälper en att uppleva trygghet och tillförsikt.

2. mening och syfte med livet: att det finns ett speciellt syfte med att just jag lever.

3. upplevelse av förundran över tillvaron: att man kan känna inspiration och tacksamhet inför sin omgivning, till exempel naturen, konst och musik.

4. helhet: att tankar, känslor, handlingar, kropp, psyke och det andliga är en enhet.

5. andlig styrka: att hitta sätt att komma igenom det som är svårt och känna glädje i livet.

6. harmoni och inre frid: att vara tillfreds med sig själv och känna ett lugn.

7. hoppfullhet och optimism: att ha en framtidstro även när livet är svårt.

8. en personlig tro: (behöver inte vara religiös)
som ger en styrka i vardagen och hjälper en att njuta av livet.

12 jun, 2023

Vi håller dig uppdaterad!