Vill du jobba med att vara en trygg vuxen bland unga på nätet?

Bli nätvandrare

Fler barn och unga hittar till Nätvandrarchatten, och vi behöver bli fler trygga, närvarande vuxna som lyssnar på de som söker sig till oss.
Om du är anställd i en av Svenska kyrkans församlingar/pastorat kan du utbilda dig till nätvandrare, och ha nätvandring som en av dina arbetsuppgifter i din församling. En fördjupning och komplettering till församlingens/pastoratets arbete med barn och unga och det diakonala arbetet. En unik möjlighet att möta barn och unga där de är, helt anonymt i sk lågtröskelsamtal. Det är ett uppdrag som församlingen och den anställde väljer att gå in i tillsammans med Kyrkans SOS.

Du söker nätvandrarutbildningen i samverkan med din församling och kyrkoherde. Nätvandringen blir en del av tjänsten i församlingen, efter överenskommelse med Kyrkans SOS. Du satsar din arbetstid, i övrigt är utbildningen kostnadsfri. Hela verksamheten är på distans, rekrytering, utbildning, verksamheten och handledning. Vi försöker att samla ihop hela gänget någonstans i Sverige en gång om året för att vårda och bygga våra relationer och hålla ihop oss som team.

På den här sidan berättar vi steg för steg hur det går till.

Kursdatum

Höstens utbildning startar 19 oktober 2023, ansökningstiden för den omgången är tyvärr slut.

Vårens utbildning startar 15 februari 2024

 • Sex kurstillfällen, alla på eftermiddagar klockan 13.00-16.00 via zoom.
 • Kursdatum:
  15 feb, 22 feb, 29 feb, 7 mars, 14 mars, 21 mars
  (med reservation för ev mindre ändringar)

Sista dag för ansökan är 24 januari 2024. Informationsmöten på zoom är 21 och 29 november.

Är du intresserad av utbildningen? Börja med att anmäla dig till ett inledande informationsmöte här nedan eller kontakta verksamhetsansvarig Linda Andersson på linda.andersson@kyrkansssos.se

Att vara nätvandrarförsamling

Att ge anställda utrymme i sin tjänst att nätvandra är ett sätt att vara kyrka. Barn och unga befinner sig en stor del av sin tid på nätet, och genom att finnas där som trygga vuxna kan nätvandringen bli en del av församlingens arbete med barn och unga. Organisationer som jobbar med att möta och finnas för unga pekar mer och mer på hur viktigt det är med de sk lågtröskelsamtalen, som sker anonymt i chattform, lättillgängliga och ofarliga. För att våga börja prata med någon vuxen, och det är just sådana lågtröskelsamtal som din församling kan vara med att erbjuda barn och unga genom att vara en del av Nätvandrarchatten.

Så här går det till att bli nätvandrare och nätvandrande församling

1. Informationsmöte

Ta del av information om vad det innebär att vara nätvandrare och nätvandrande församling, genom att delta i ett zoom-möte.

2. Ansökan

Skicka efter ett ansökningsformulär. Skicka in din ansökan, efter överenskommelse med din arbetsledare.

3. Antagning

När vi har fått din ansökan kontaktar vi dig för att boka en urvalsintervju. När du har blivit antagen går du vidare till vår grundutbildning.

4. Avtal

Under tiden som du genomför din utbildning, skriver vi avtal med din församling/arbetsledare om nätvandring på arbetstid.

Börja här!

Första steget är att ta del av vår nätvandrarintroduktion i form av ett zoom-möte. Du kan även läsa dig till en hel del bra information vad det innebär att vara nätvandrare och nätvandrande församling, genom att surfa runt här på hemsidan. Efter du har deltagit på ett zoom-möte, kan du skicka efter formulär för att ansöka om att bli nätvandrare.

Kan vi hjälpa dig vidare?

Om du inte har möjlighet att delta på något zoom-möte, eller om du har ytterligare frågor, är du varmt välkommen att kontakta oss per mail på natvandrare@kyrkanssos.se

19 oktober 2023 startar höstens utbildningsomgång. Den ansökningstiden har nu gått ut.

Nästa utbildning startar torsdag 15 februari 2024. Den utbildningen kommer att ligga under sportlovsveckorna men är det så att du inte har möjlighet att vara med en gång pga sportlovsläger eller annat så löser vi det.

 Vi har digitala informationsmöten via Zoom 21 november klockan 9.00-10.00 och 29 november klockan 13.00-14.00 dessa möten är för samtliga intresserade kyrkoherdar/arbetsledare och blivande nätvandrare. Då får du möjlighet att ställa frågor och få mer information innan du gör en formell ansökan. Mejla linda.andersson@kyrkanssos.se om du behöver få information innan dess eller på annan tid eller söker svar på något annat, så löser vi självklart det.

För dig som vill bli nätvandrare – beställ ett ansökningsformulär

Ansökningsformulär skickas ut till dig inom 1-2 arbetsdagar. När ansökan kommit in till oss, kontaktar vi dig inom 1-2 veckor för bokning av intervjutid.

Vad händer sen?

  För att bli en del av nätvandringen går man först igenom en urvalsprocess innan man påbörjar utbildningen som består av sex halvdagar med utbildningsträffar och en del övningar och uppgifter däremellan.

  Från januari 2021 är nätvandrarutbildningen helt digital och ges via Zoom och via lärplattformen Learnify i samarbete med Sensus studieförbund.

  Kursdatum 2023

  Kursomgång 1

  Start 2 februari 2023, 6 halvdagar på zoom, förmiddagar

  Kursomgång 2

  Start 16 maj 2023, 6 halvdagar på zoom, eftermiddagar

  ANSÖKAN ska vara inne senast 21 april för utbildningen i maj. Du får formulär för ansökan genom att fylla i dina uppgifter här ovan.

  Har du frågor så kontakta projektledare Linda Andersson på linda.andersson@kyrkansssos.se

  Vi håller dig uppdaterad!

  Design Escapes

  Stiftelsen Kyrkans SOS är en fristående ideell organisation som står nära Svenska kyrkan. Arbetet drivs i enlighet med Svenska kyrkans tro och är förankrat i kyrkans diakonala uppdrag.

  © Kyrkans SOS. Produktion Budskapet.