Volontär i Regnbågslinjen

Vill du vara med och göra skillnad?

Regnbågslinjen 0770-55 00 10 är en HBTQI-samtalsjour som är öppen via telefon varje tisdag och torsdag kl 18-21, och via digitala brev 24/7. Vi söker dig som själv är HBTQI, och är intresserad av att bli volontär. Samtalsjouren är rikstäckande, men volontärerna är placerade i Göteborg och Stockholm. 

Att vara volontär på Kyrkans SOS handlar om att göra en insats för människor som just nu behöver någon som stannar upp och lyssnar fokuserat och empatiskt till deras berättelse. Du som volontär får samtidigt en handgriplig praktisk erfarenhet av att samtala med människor i svåra situationer. En erfarenhet och förmåga du också bär med till livet i övrigt.

Volontärens uppgift är att lyssna, ge stöd och orka stanna kvar i det som gör ont utan att följa egna behov av att ”trösta bort” eller tvinga på egna råd eller lösningar. Det viktiga är vad den som ringer har behov av att prata om, inte vad vi själva tycker och tänker. Den som kontaktar Regnbågslinjen har rätt att bli mött med förståelse, respekt och acceptans, oavsett vem man är, hur man har det, och oavsett exempelvis sexuell läggning eller trosuppfattning.

Projektet drivs av Kyrkans SOS i samarbete med EKHO Göteborg och Sensus.

Så här arbetar vi

Jourarbetet pågår tisdagar och torsdagar kl 18-21, året om. Som Regnbågsvolontär på Kyrkans SOS tjänstgör du 3 jourpass per månad om vardera 3 timmar. Även regelbunden handledning ingår i uppdraget.

Volontärarbetet bedrivs i Kyrkans SOS lokaler i Göteborg, eller i samverkan med lokala församlingar. För närvarande finns vi i Göteborg och Stockholm, och arbetar kontinuerligt med att etablera oss på fler platser i landet.

Ansök idag!

Vår volontärutbildning är obligatorisk för blivande volontärer och hålls två gånger per år. Utbildningen startar med informationsmöten i februari/mars och augusti/september.

  •  Vill du investera en del av din tid och göra en insats för andra?
  • Kan du lyssna mer än du pratar själv?
  • Kan du stå emot frestelsen att ge goda råd och föreslå lösningar på andras problem?
  • Kan du möta människor med respekt och öppenhet oavsett exempelvis sexuell läggning eller etnisk bakgrund?
  • Har du en tro på att samtal hjälper och gör skillnad?
  • Vill du utvecklas som människa, samtalspartner och lära känna dig själv bättre?

Om du kan svara ja på dessa frågor är kanske ett volontäruppdrag hos Kyrkans SOS något för dig…

Vi håller dig uppdaterad!

© Kyrkans SOS. Produktion Budskapet.