Livsviktiga snack är en bok full med kunskap, tips och praktiska övningar som kan hjälpa föräldrar att rusta sina barn för livets många utmaningar och motgångar. Forskningen visar att barn som kan prata om känslor mår bättre. Det minskar risken för allt från frånvaro i skolan och missbruk till depression och självmord längre fram i livet. Boken som tagits fram av Suicide Zero riktar sig särskilt till föräldrar med barn från nio till tolv år, men kan användas av alla med barn och ungdomar i sin närhet.
Rickard Bracken är generalsekreterare för Suicide Zero. Han berättar att de startade Livsviktiga snack med ambitionen att hjälpa föräldrar att rusta sina barn för framtiden.
– Grunden i allt vårt arbete är att det ska vara skyddande och livräddande. Tillsammans med experter och forskare har vi tagit fram ett material som ska inspirera till livsviktiga samtal, säger Rickard Bracken.
Stina Thimrén, projektledare på Sucide Zero, fick idén till Livsviktiga snack i sin egen brevlåda. När hon såg Tonårsparlören, en bok med fakta och tips om ungdomar och alkohol som vänder sig till tonårsföräldrar, väcktes tanken på att göra något liknande kring självmord.
– Det handlar om att inspirera föräldrar att komma nära barnen, och rusta dem för framtiden, säger Rickard Bracken. De kommer att ha det lättare i kritiska situationer om de redan från början har lärt sig att prata om känslor.
Målgruppen är 9-12-åringar och deras föräldrar. Barn i den åldern vill fortfarande vara med sina föräldrar samtidigt som de håller på att forma sin vuxna identitet.
– Vi har fått väldigt positiva reaktioner, vi vet att boken sparas, och blir läst.
På sajten livsviktigasnack.se finns också allt material från boken samt en ständigt växande kunskapsbank med tips, kunskap och praktiska övningar – gratis för alla nyfikna.
Livsviktiga snack startades som ett treårigt projekt, med stöd från Allmänna arvsfonden, men har nu blivit en viktig del i Suicide Zeros ordinarie arbete. Livsviktiga snack har nu också översatts till engelska, arabiska och soomaali.
Det märks en ökad öppenhet i samhället till att prata om psykisk hälsa. Medierna rapporterar mer, det egenupplevda får mer utrymme, och psykisk hälsa har även blivit ett vanligare perspektiv i poulärkulturen.
– I takt med att materialet har spridits har vi fått förfrågningar från lärare och rektorer, så nu håller vi på att utveckla ett material för skolan också. Tanken är att man ska kunna integrera livsviktiga snack i olika skolämnen, berättar Rickard Bracken.
Självmord bland barn är tack och lov ovanligt, men ändå dör varje år 160 personer mellan 15 och 24 av självmord. Totalt sett minskar självmorden i Sverige, men bland unga ökar de med 1% varje år. De flesta av dem är i övre tonåren.
– Vi vill etablera Livsviktiga snack i skolan, och integrera det med skolans allmänna uppdrag – att eleverna ska gå ut grundskolan med godkända betyg. Det är en oerhört viktig aspekt. Forskning har visat att barn utan godkända betyg har sex gånger högre risk att dö i självmord. Allt vi gör syftar till att förhindra självmord. Ett sätt är att jobba mer med psykisk hälsa i tidig ålder, säger Rickard Bracken.
Stiftelsen Kyrkans SOS är en fristående ideell organisation som står nära Svenska kyrkan. Arbetet drivs i enlighet med Svenska kyrkans tro och är förankrat i kyrkans diakonala uppdrag.
© Kyrkans SOS. Produktion Budskapet.