Vill du jobba med att vara en trygg vuxen bland unga på nätet?

Bli nätvandrare

Fler barn och unga hittar till Nätvandrarchatten, och vi behöver bli fler trygga, närvarande vuxna som lyssnar på de som söker sig till oss.
Om du är anställd i en av Svenska kyrkans församlingar kan du utbilda dig till nätvandrare, och ha nätvandring som en av dina arbetsuppgifter i din församling. Det är ett uppdrag som församlingen och den anställde väljer att gå in i tillsammans med Kyrkans SOS.

Du söker nätvandrarutbildningen i samverkan med din församling och kyrkoherde. Nätvandringen blir en del av tjänsten i församlingen, efter överenskommelse med Kyrkans SOS. Du satsar din arbetstid, i övrigt är utbildningen kostnadsfri. Hela verksamheten är på distans, rekrytering, utbildning, verksamheten och handledning. Vi försöker att samla ihop hela gänget någonstans i Sverige en gång om året för att vårda och bygga våra relationer och hålla ihop oss som team.

På den här sidan berättar vi steg för steg hur det går till.

Kursdatum 2022

I början av februari 2023 börjar vårens första utbildningsomgång.

Vårens datum (med reservation för eventuella mindre förändringar) är

februari/mars förmiddagar kl 9-12 (Vi har en liten lucka under sportlovsveckorna, men då kommer man göra ett provpass i chatten en kväll.)

2/2, 8/2, 10/2, 7/3, 16/3, 21/3

Andra utbildningsomgången i vår är i maj.

maj/juni eftermiddagar kl 13-16

16/5, 23/5, 30/5, 8/6, 13/6, 15/6

Ansökan till utbildningen i februari ska vara inne senast fredag 12 januari.

Har du frågor så kontakta projektledare Linda Andersson på linda.andersson@kyrkansssos.se och anmäl dig gärna till någon av våra informationsträffar här nedan.

Att vara nätvandrarförsamling

Att ge anställda utrymme i sin tjänst att nätvandra är ett sätt att vara kyrka. Barn och unga befinner sig en stor del av sin tid på nätet, och genom att finnas där som trygga vuxna kan nätvandringen bli en del av församlingens arbete med barn och unga. Organisationer som jobbar med att möta och finnas för unga pekar mer och mer på hur viktigt det är med de sk lågtröskelsamtalen, som sker anonymt i chattform, lättillgängliga och ofarliga. För att våga börja prata med någon vuxen, och det är just sådana lågtröskelsamtal som din församling kan vara med att erbjuda barn och unga genom att vara en del av Nätvandrarchatten.

Så här går det till att bli nätvandrare och nätvandrande församling

1. Informationsmöte

Ta del av information om vad det innebär att vara nätvandrare och nätvandrande församling, genom att delta i ett zoom-möte.

2. Ansökan

Skicka efter ett ansökningsformulär. Skicka in din ansökan, efter överenskommelse med din arbetsledare.

3. Antagning

När vi har fått din ansökan kontaktar vi dig för att boka en urvalsintervju. När du har blivit antagen går du vidare till vår grundutbildning.

4. Avtal

Under tiden som du genomför din utbildning, skriver vi avtal med din församling/arbetsledare om nätvandring på arbetstid.

Börja här!

Första steget är att ta del av vår nätvandrarintroduktion i form av ett zoom-möte. Du kan även läsa dig till en hel del bra information vad det innebär att vara nätvandrare och nätvandrande församling, genom att surfa runt här på hemsidan. Efter du har deltagit på ett zoom-möte, kan du skicka efter formulär för att ansöka om att bli nätvandrare.

Kan vi hjälpa dig vidare?

Om du inte har möjlighet att delta på något zoom-möte, eller om du har ytterligare frågor, är du varmt välkommen att kontakta oss per mail på natvandrare@kyrkanssos.se

I februari 2023 startar vårens utbildningsomgång.

Inför kursen hålls digitala informationsmöten via Zoom tisdag 10 januari 2023 kl 9 för samtliga intresserade kyrkoherdar/arbetsledare och blivande nätvandrare. Då får du möjlighet att ställa frågor och få mer information innan du gör en formell ansökan. Mejla linda.andersson@kyrkanssos.se om du behöver få information innan dess eller söker svar på något annat, så löser vi självklart det.

För dig som vill bli nätvandrare – beställ ett ansökningsformulär

Ansökningsformulär skickas ut till dig inom 1-2 arbetsdagar. När ansökan kommit in till oss, kontaktar vi dig inom 1-2 veckor för bokning av intervjutid.

Vad händer sen?

För att bli en del av nätvandringen går man först igenom en urvalsprocess innan man påbörjar utbildningen som består av sex halvdagar med utbildningsträffar och en del övningar och uppgifter däremellan.

Från januari 2021 är nätvandrarutbildningen helt digital och ges via Zoom och via lärplattformen Learnify i samarbete med Sensus studieförbund.

Kursdatum 2022

Kursomgång 1

Start 2 februari 2023, 6 halvdagar på zoom, förmiddagar

Kursomgång 2

Start 16 maj 2023, 6 halvdagar på zoom, eftermiddagar

ANSÖKAN ska vara inne senast 12 januari för februariutbildningen. Du får formulär för ansökan genom att fylla i dina uppgifter här till vänster.