Hbtqia+ samtal i fokus

20 mar 2024

Hej Susanne Göransson, berätta om ditt uppdrag för Kyrkans SOS

Jag är verksamhetsansvarig för Regnbågslinjen. Jag nätverkar gärna och reser runt och träffar olika församlingar och ungdomsgrupper och informerar om vår verksamhet. Rekryterar, handleder och utbildar volontärer i grundutbildning och hbtqia+ fördjupning.   

Regnbågslinjen, hur länge har den varit igång?  

Vi startade december 2021 och de som tar emot samtal är själva hbtqia+ personer.  

Vad kan samtalen handla om?  

Det kan till exempel handla om hur man känslomässigt kämpar med att förhålla sig till transvården och funderingar och frågor om att vilja och våga “komma ut” .

Är det några nyheter just när det handlar om Regnbågslinjen?   

När vi hade varit igång ett år gjorde vi en undersökning om vilka som ringde till oss. De som i första hand kontaktade oss var mestadels i medelåldern. Vi kunde tydligt se att den yngre målgruppen uteblev. Och eftersom vi även hade en chattlinje i Nätvandrarna dök frågan från unga ofta upp, varför vi inte har en chattfunktion även på Regnbågslinjen. Många unga människor tycker inte om att prata i telefon utan vill hellre chatta. Så nu kommer vi under våren utöka Regnbågslinjen med även en chattfunktion.   

Om man skulle vilja bli volontär för Regnbågslinjen, hur gör man?  

Först och främst vill vi att du själv är hbtqia+. Det behövs för att man ska kunna möta människor inom samma spektra. Sen går man in på vår hemsida, läser om vad det innebär. Man anmäler sig till ett informationsmöte och om man fortfarande är intresserad efter det får men en länk till ansökningsformulär. När man fyllt i och skickat in blir man kallad till intervju. Intervjun är ett möte där man går mer på djupet på varför man känner för det här uppdraget.   

I år kommer Kyrkan SOS, Regnbågslinjen att vara samordnare för Kyrkan på West Pride-tältet. Kan man träffa dig där?  

Absolut! Jag kommer finnas där tillsammans med andra medlemmar ur olika församlingar, EKHO, Svenska Kyrkan, och Equmeniakyrkan.

Om man inte har möjlighet att vara med i tältet, kan man stötta ert event på annat sätt?  

Om man inte har möjlighet att delta i tältet så kan man stötta oss ekonomiskt där minsta summa är 500 kr, det går till själva eventet.  

Förra året blev Westpride ett fantastiskt event med många varma möten. Och jag ser fram emot den 15 juni för då går Pride-tåget. Kom och gå med!   

Vi håller dig uppdaterad!

© Kyrkans SOS. Produktion Budskapet.