Under hösten har vår verksamhetsansvarig för Regnbågslinjen, Susanne Göransson varit del av en ny stödgrupp för anhöriga och allierade till HBTQIA+-personer. Stödgruppen arrangeras av Göteborgs Stad via ’Verket’, för att erbjuda en trygg plats för känslomässig avlastning – där anhöriga och allierade får hjälp att navigera och sortera sina tankar och känslor. En plats där man kan sätta ord på det som känns, utan rädsla för att ’säga fel’. I artikeln nedan bjuder vi in er att läsa mer specifikt om vad gruppen handlar om:
Att navigera i relationer med en HBTQIA+-Närstående
När någon i ens närhet – ett barn, syskon eller nära vän – kommer ut som HBTQIA+, blir det ofta en livsförändrande stund. För den som tar modet att dela sin identitet kan det innebära en lättnad, en ny början. Men för anhöriga eller allierad kan det väcka en mängd olika känslor som glädje, stolthet, rädsla, förvirring – och ibland till och med sorg och ilska. Det är just i detta känslomässiga landskap som relationer riskerar att möta utmaningar.
Balansgången för anhöriga: Att stötta och samtidigt hantera egna känslor
Som anhörig vill man såklart egentligen vara ett tryggt stöd för den HBTQIA+-person man älskar och bryr sig om. Men vad gör man när man inte vet hur? Anhöriga kanske bär på rädslor för att säga fel eller för att såra sin anhörig – och risken att detta leder till avstånd i relationen kan kännas skrämmande, särskilt för en förälder. Tanken på att ens barn skulle dra sig undan kan vara nästintill outhärdlig.
Samtidigt förväntas anhöriga ofta ta en roll som ”tolk” inför omgivningen, att svara på frågor eller förklara saker de själva inte alltid hunnit bearbeta. Det kan vara överväldigande. HBTQIA+-personen har kanske levt med sin identitet under lång tid och känner sig redo för omedelbar acceptans och respekt. Men för den anhörige kan processen att förstå och landa i sina egna känslor ta längre tid, vilket kan skapa en krock i förväntningarna.
Regnbågslinjens roll även för anhöriga och allierade
Här kan Regnbågslinjen göra en verklig skillnad. Samtalslinjen erbjuder en trygg plats för känslomässig avlastning – där anhöriga och allierade får hjälp att navigera och sortera sina tankar och känslor. Här kan man sätta ord på det som känns, utan rädsla för att ”säga fel”.
Det är aldrig för sent
Att förstå varandras behov är ofta nyckeln till en bättre relation. En viktig påminnelse är att det aldrig är för sent att mötas.
Om det har uppstått avstånd eller missförstånd, finns det alltid möjligheter att bygga broar igen. Men förutsättningen är att båda parter vill arbeta med sig själva och mötas. Ett första steg kan vara att kontakta Regnbågslinjen via telefon, digitala brev eller chatt. Regnbågslinjen är en ovärderlig resurs för detta – en plats för att reflektera, förstå och hitta nya vägar framåt.
Till dig som är anhörig: Det är okej att känna dig förvirrad, och det är okej att be om hjälp. Du är inte ensam. Stöd finns att få – både för din egen skull och för att ni ska kunna mötas och fördjupa er kontakt.
Susanne Göransson – Verksamhetsansvarig Regnbågslinjen
Stiftelsen Kyrkans SOS är en fristående ideell organisation som står nära Svenska kyrkan. Arbetet drivs i enlighet med Svenska kyrkans tro och är förankrat i kyrkans diakonala uppdrag.