Vill du bli en av våra SOS-volontärer?

Ansök om att bli SOS-volontär

På den här sidan berättar vi hur det går till att bli SOS-volontär steg för steg.

Uppgiften som volontär på Kyrkans SOS handlar om att ge av sin tid och lyssna på den som behöver någon att dela det svåra med. Det viktiga är vad den som ringer eller skriver har behov av att prata eller skriva om, inte vad vi själva tycker och tänker. Den som kontaktar Kyrkans SOS har rätt att bli mött med förståelse, öppenhet och respekt, oavsett vem man är, hur man har det, sexuell läggning eller trosuppfattning.

Vi har inga formella krav på den som ska svara i SOS-telefonen/SOS-brevlådan. Alla som är intresserade av att möta människor i den här formen och som bedöms vara lämpliga för uppgiften är välkomna.

Du bör vara bosatt inom rimligt avstånd till Göteborg eller Stockholm, eftersom merparten av både utbildning och jourarbete sker i gemensamma lokaler i dessa städer.

Kursdatum 2022

För att bli SOS-volontär går du först vår allmänna Grundkurs bestående av totalt tre heldagar eller sex halvdagar/kvällar. Följande kursomgångar är planerade i nuläget:

Grundkurs Stockholm

• Lördag-söndag 17-18 september samt söndag 23 oktober.
  • Däremellan genomförs minst 2 provpass i SOS-telefonen tillsammans med mentor.

Grundkurs Göteborg

• Sex tisdagar på kvällstid kl. 18-21, den 20/9, 27/9, 4/10, 11/10, 25/10 och 8/11.
  • Under kursen genomför du även minst 2 provpass i SOS-telefonen tillsammans med mentor.

Så här går det till att bli SOS-volontär

1. Introduktion

Ta del av information om vad det innebär att vara SOS-volontär genom att delta i ett zoom-möte.

2. Ansökan

Skicka efter ett ansökningsformulär. Fyll i och skicka in din ansökan.

3. Antagning & utbildning

När vi har fått din ansökan kontaktar vi dig för att boka en urvalsintervju. När du har blivit antagen går du vidare till vår grundutbildning.

4. Avtal

När du genomfört din utbildning och blivit godkänd som SOS-volontär, skriver vi ett avtal där du förbinder dig att vara verksam som volontär under minst ett år.

Börja här!

Första steget är att ta del av vår introduktion i form av ett zoom-möte. Du kan även läsa dig till en hel del bra information vad det innebär att vara SOS-volontär genom att surfa runt här på hemsidan. Efter du har deltagit på ett zoom-möte, kan du skicka efter formulär för att ansöka om att bli SOS-volontär.

Kan vi hjälpa dig vidare?

Om du inte har möjlighet att delta på något zoom-möte, eller om du har ytterligare frågor, är du varmt välkommen att kontakta oss per mail på kontakt@kyrkanssos.se

Till hösten 2022 startar nya kursomgångar (se ovan).

Utbildningen och uppdraget som volontär sker i Göteborg eller Stockholm och kräver fysisk närvaro på någon av dessa orter.

Inför kurserna hålls informationsmöten på Zoom;

Tisdag 10/5 kl. 18.00, måndag 16/5 kl. 12.00, tisdag 24/5 kl. 18.00, tisdag 31/5 kl. 10.00, måndag 13/6 kl. 18.00. Mötet beräknas ta max en timma.

När du har anmält dig via formuläret skickar vi en länk till zoom-mötet till din e-postadress, senast dagen före informationsmötet.

När du har anmält dig via formuläret får du en bekräftelse med zoom-länk till informationsmötet.

För dig som vill bli SOS-volontär – beställ ett ansökningsformulär

Ansökningsformulär skickas ut till dig inom 1-2 arbetsdagar. När ansökan kommit in till oss, kontaktar vi dig inom 1-2 veckor för bokning av intervjutid.

Vad händer sen?

För att bli SOS-volontär går man först igenom en urvalsprocess innan man påbörjar utbildningen som består av tre kursdagar och en del övningar och uppgifter däremellan.

Kursdatum 2022

Grundkurs Stockholm

• Lördag-söndag 17-18 september samt söndag 23 oktober.
    • Däremellan genomförs minst 2 provpass i SOS-telefonen tillsammans med mentor.

Grundkurs Göteborg