Så kan du vara ett stöd för någon annan

Vad kan jag göra när jag ser att någon mår dåligt? Är det inte farligt att prata om självmord? Här får du tips på hur du kan stötta människor i din omgivning genom att finnas där och lyssna.

Hur närmar jag mig någon som ser ut att må dåligt?

När man mår dåligt vill man ofta dra sig undan. Man känner sig sårbar och skör. Man kanske skäms för att man mår dåligt. Samtidigt som man kan längta efter kontakt, någon som bryr sig på riktigt. Hur skulle du vilja att någon närmade sig dig när du mår dåligt?

Börja med det du ser: “Jag ser att du drar dig undan mer än vanligt.” Utgå sen från din undran, från dig själv, “Det gör (mig orolig, gör) att jag undrar hur du mår, att det kanske har hänt något. Vill du berätta?” Om personen svarar att hen mår fint eller inte vill berätta så säg bara “Så bra!” eller “Jag finns här, lyssnar gärna om du skulle vilja ha någon att prata med.”


När är det rätt tid att närma mig någon som mist någon nära?

Det går inte att säga. Alla sörjer på sitt eget sätt, i sin egen takt och behöver olika saker. Men du kan alltid berätta att du finns där. “Tänker på dig, undrar hur du har det. Säg till, om du tror jag kan hjälpa dig med något, eller om du behöver någon att prata med.”


Är det inte farligt att fråga om någon funderar på självmord?

Nej, tvärt om. Det är farligt att inte prata med någon om det man går och bär på, och särskilt när det handlar om tankar om att man inte längre orkar leva. Så om du misstänker att någon i din närhet börjar fundera i de banorna, inte ser någon annan utväg, så våga fråga. “Har du tänkt att du inte längre orkar leva? Tänker du ibland på att ta ditt eget liv?” Om hen svarar nej, nej, där är jag inte.”, så vet du. Och du har visat att du bryr dig, och att man kan prata med dig om det om hen skulle behöva. Om hen svarar ja, så fråga vidare, “Hur länge har du tänkt så? Något särskilt som hänt?” Försök att vara närvarande, lugn och följsam i samtalet.


Varför ältar man?

Ofta pratas det om ältande som något väldigt negativt. Men vad är det att älta? Att älta kan verkligen vara destruktivt när någon fastnar i självkritiska grubblerier som bara skadar en och gör att man sjunker. Men termen används ibland även av omgivningen, för att man inte orkar med att personen fortfarande mår dåligt. Det kan vara så att personen bara inte sörjt färdigt, ännu inte har funnit något användbart svar på det ofattbara som hänt. Den kanske fortsätter att må dåligt utan att riktigt förstå varför. Det som omgivningen uppfattar som ett ältande kan vara ett försök att göra det obegripliga något mer begripligt och att fortsätta sätta ord på sin upplevelse kan bli en väg att till slut nå ut ur labyrinten.

5 aug, 2021

Vi håller dig uppdaterad!

Design Escapes

Stiftelsen Kyrkans SOS är en fristående ideell organisation som står nära Svenska kyrkan. Arbetet drivs i enlighet med Svenska kyrkans tro och är förankrat i kyrkans diakonala uppdrag.

© Kyrkans SOS. Produktion Budskapet.